Saturday, May 26, 2012

Saya tak tahu!

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Seringkali kita lihat "mereka" bertelagah di luar sana mahupun dalam alam maya. Bertelagah tentang apa? Apa yang saya ingin sampaikan disini adalah bertelagah ketika membahaskan hukum Islam dan sebagainya. Contohnya kalau anda lihat di facebook, terlalu banyak perkara yang dibahaskan dan akhirnya membawa kepada kemudaratan iaitu pergaduhan kecil. 

Saya petik kata kata seorang kawan, "buat buat bodoh tu bagus sebenarnya, itu lagi susah kantoi dan kalau kantoi pun, takdelah malu sangat daripada kau buat buat pandai, nak kantoi senang, dah la pulak bila kantoi, malu badan sendiri lagi."

Pernah suatu ketika berlaku suatu pergaduhan kecil di status facebook saya antara si polan dan si munah. Membahaskan sesuatu berkaitan hukum Islam. Saya hanya diam dan memerhati, nak balas, tapi tak cukup ilmu. Jadi lebih baik diam lalu saya menutup facebook untuk meneruskan kerja dan beberapa jam kemudian saya membukanya semula. Dan apa jadi selepas itu? Saya lihat tiada satu pun komen daripada si munah. Mungkin dia telah delete semua komen dia. Si polan memerli, "lain kali kalau tak cukup ilmu, kalau tiada bukti atau hadis, tak payah berlagak pandai, jangan cakap ikut nafsu je." Okay, facepalm!

Dalam situasi di atas, bukan saya nak judge tapi pendapat peribadi, keduanya salah. Salah sebab apa? Si Munah mungkin kurang ilmu dan main taip ikut nafsu, tapi si polan pula bukannya mahu memperbetulkan keadaan sebaliknya, memerli dan gaya bahasanya yang agak kasar. Kadang kadang, sering saya terdengar, 

"Aku tahulah kau hebat dalam hukum Islam, tak payahla nak berlagak sangat. Aku tahula aku bodoh dalam benda benda macam ni, tapi tak payahlah duk perli perli aku. Kalau aku salah kau betulkanlah"

Okay *facepalm lagi sekali* Ramai para daie yang tak sedar akan hal ini. Belajar dahulu apa makna "dakwah bil hikmah" sebelum memberi!


KISAH IMAM MALIK BIN ANAS


 Saya ingin berkongsi dengan kalian mengenai kisah Imam Malik bin Anas. Apakah yang dapat kita ambil daripada kisah beliau. Sila tutup interface web ini jika malas atau tidak mahu meneruskan pembacaan. Terima kasih.

Seorang lelaki menempuh perjalanan yang sangat jauh dari Kota Maghribi ke Madinah dan ianya mengambil masa berbulan-bulan lamanya. Kedatangan lelaki itu ke Madinah tidaklah bertangan kosong sebaliknya membawa beberapa soalan untuk ditanyakan kepada Imam Malik bin Anas. Siapakah yang tidak mengenali Imam Malik? Seorang para hadis yang diakui kehebatannya dalam hafazan dan mujtahid yang sangat disegani! 

Kata Imam Syafi'e, "Apabila datang perbahasan tentang hadis, maka Malik lah bintangnya! Menjadi rujukan fatwa di Madinah bertahun lamanya dan ramai pelajar dari pelosok dunia datang untuk berguru dengannya."


Berbalik pada cerita tadi.


Sesudah sampai di Madinah, lelaki tadi menghadiri majlis ilmu Imam Malik. Dan beberapa ketika, dia bertanyakan soalan kepada Imam Malik. Dan jawapan Imam Malik adalah, "SAYA TIDAK TAHU kerana masalah ini tidak pernah terjadi di negeri kami. Guru guru kami tidak pernah berbicara tentang masalah ini. Sila kamu kembali ke sini pada hari esok."

Keesokan harinya, lelaki tersebut telah bersiap sedia untuk kembali ke negerinya dengan memimpin keldai. Dia sempat bertemu dengan Imam Malik dan bertanyakan soalan yang sama seperti hari sebelumnya.

"Wahai Malik, bagaimana jawapan bagi soalan semalam?"

"Aku masih belum tahu jawapannya"

"Wahai Abu Abdillah, soalan ini diberikan oleh penduduk kotaku di Maghribi. Kata mereka, tiada orang yang lebih alim daripada tuan di muka bumi ini. Apakah yang harus aku katakan kepada mereka nanti?"

"Katakan pada mereka, Malik TIDAK TAHU." kata Malik dengan bersahaja.


BERHATI-HATI


Ye, Imam Malik sangat berhati hati dalam menjawab segala persoalan agama yang diajukan kepadanya. Beliau tidak memaksa diri untuk menjawab sebaliknya dengan tanpa rasa malu mengucapkan kalimah, 
"SAYA TIDAK TAHU".

Ia melambangkan sikap berhati hati seorang alim ketika berbicara atas nama agama. Dia sedar bahawa agama ini berasal daripada Allah yang menurunkan wahyuNya kepada Rasulullah saw dalam bentuk Al-Quran dan Hadis. 

Firman Allah dalam Surah an-Nahl ayat 116 :

"Dan janganlah kamu mengatakan terhadap apa yang disebut-sebut oleh lidahmu secara dusta, 'ini halal dan ini haram' untuk mengada-adakan kebohongan terhadap Allah. Sesungguhnya orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah tiadalah beruntung."


IBRAH


Apa ibrah yang dapat kita ambil daripada kisah di atas? Manusia yang sifatnya penuh dengan kekurangan. Sebanyak mana ilmu yang kita ada, tetap ada yang kita tidak ketahui. Moga ia jadi motivasi buat diri kita untuk belajar dan terus belajar. Untuk kaji dan terus mengkaji. Jangan pernah rasa malu untuk ucap "saya tidak tahu" bilamana tidak mengetahui tentang sesuatu perkara.

Said bin Jubair berkata, "Seseorang disebut cerdik pandai (ulama) selama ia terus belajar. Apabila ia telah meninggalkan ilmu dan berasa cukup dengan apa yang ia miliki, pada saat itu ia telah menjadi orang jahil"


PENUTUP


Al-Khatib meriwayatkan bahawa Rabi'ah merupakan guru kepada Imam Malik dilihat sedang menangis. Dia ditanya, "mengapa engkau menangis? adakah engkau ditimpa suatu musibah?" Jawabnya, "Tidak, Aku menangis kerana pada hari ini orang orang yamg tidak berilmu diminta fatwa tentang agama. telah terjadi musibah yang sangat besar dalam agama Islam."

Kalaulah Rabi'ah masih hidup pada hari ini, lalu melihat bagaimana hukum Islam dibahaskan dalam media elektronik, media cetak dan Internet, pasti kesedihan membunuh beliau!No comments:

Post a Comment