Friday, December 21, 2012

Bebelan Si Gagap #2

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Assalamualaikum. 

Nak cerita pasal praktikal dia lah tu. Hihi. Minggu ketiga telah pun berakhir. Waktu praktikal lah nak cerita. Waktu kerja nanti, rasanya taklah. Melampau kalau cerita setiap minggu. Lagipun praktikal lapan minggu sahaja.

Kita nak cerita perihal masa. Isu "waktu/masa" bukanlah merupakan isu biasa dalam kehidupan seseorang Muslim. Bahkan isu ini  merupakan isu pokok terhadap isu-isu yang lain.Waktu itu adalah hidup. Setiap saat dari detik-detik peredaran jam dan peralihan dari hari-hari merupakan sukatan umur manusia dan kehidupan mereka.

Bahawa pemisahan diantara Islam yang membuat kiraan dalam setiap detik-detik peredaran masa ke atas yang bekerja atau yang malas, dengan cara hidup orang-orang Islam yang unik tentang pembaziran masa dengan berbagai-bagai cara sama ada di kedai kopi, di pejabat-pejabat atau di dalam stadium yang penuh gemuruh dengan suara tempik sorak kerana memberi sokongan kepada sesuatu kelab bola atau pemain-pemainnya adalah suatu hakikat dan kenyataan.

Bukanlah tempik sorak kerana memberi sokongan itu termasuk dalam pembaziran masa. Ia termasuk dalam pembaziran masa jika ia tidak diletakkan dalam keadaan yang sepatutnya. Sebagai contoh jika anda mempunyai banyak keutamaan yang perlu diselesaikan, tetapi anda memilih yang tidak sepatutnya anda selesaikan dahulu. Alaaa. Faham kan? Tak faham sila buat-buat faham.

Melalui pembacaan saya dalam buku Dr Yusuf Qaraqawi, iaitu dalam satu laporan membuktikan kepada kita bahawa setiap orang pekerja di Eropah bekerja di dalam suatu hari sebanyak tujuh jam lebih. Dimana mengikut laporan rasmi yang sama juga menunjukkan kepada kita bahawa masa bekerja bagi tiap-tiap pekerja Muslim di Mesir tidak melebihi tiga puluh minit setiap hari.

Apa kes ni? Adakah boleh kehidupan seorang Muslim berterusan begini? Layakkah orang-orang Islam berterusan hidup dalam keadaan terhina, sedangkan agama mereka telah menerangkan di dalam kitab sucinya:

"Dan diletakkan kitab, lalu kamu akan melihat orang-orang yang bersalah ketakutan terhadap apa yang tertulis didalamnya dan mereka berkata: "Aduhai celakanya kami! Kitab apakah ini yang tidak meninggalkan yang kecil dan yang bedar, melainkan ia mencatat semuanya dan mereka dapati apa yang mereka telah kerjakan ada tertulis. Dan Tuhan kamu tidak menganiayai sesiapun."

-Surah Al-Kahfi Ayat 49-


Minggu pertama praktikal, saya selalu kutuk diri. Saya tidak pandai menyusun waktu dengan baik. Keluar awal pagi dan pulang lewat petang dan kadang-kadang malam membuatkan saya berasa sangat letih. Sebelum pulang dari ofis, saya berazam untuk menyiapkan log book dan study. Sampai sahaja di rumah, saya akhirnya terkulai dan terus rebah di pembaringan. Seminggu yang pertama, tulang belakang sentiasa rasa sakit dek kerana duduk dalam tempoh masa yang lama. Lagipun saya belum pasti adakah scoliosis benar-benar sembuh atau tidak.

Perkara ini tidak boleh dibiarkan. Ia akan memakan diri lebih-lebih lagi saya tiada sebarang komitmen dan tanggungjawab di sini. Dan saya akan pastikan bermulanya minggu kedua, saya tidak akan bersikap sedemikian. Saya harus melawan segala kepenatan. Saya tak boleh manja!

Di pembaringan sebelum mata terlelap, hati dan akal saya saling bersoal-jawab. Masa kerja nanti kalau dah kahwin dan dah ada anak macam mana? Takkan balik kerja terus berehat? Makanan dan pakaian anak-anak dan suami macam mana? 

Masuk minggu kedua dan sehingga hari ini Alhamdulillah saya dapat atasinya. Pulang dari kerja, saya naik ke atas sebentar untuk berehat sementara menunggu waktu Maghrib dan selepas Maghrib, saya turun ke dapur untuk menyediakan apa yang patut. I did it! Saya tak nak mensia-siakan waktu yang Allah pinjamkan buat saya. 


Proposal's dateline is today. Selepas berhempas-pulas, Alhamdulillah. Minggu hadapan boleh mula study dengan lebih detail, set-up , configure dan test network infrastructure untuk dimasukkan dalam final report. P/s : Jangan tahu online facebook ngan twitter je, ambil tahu sikit cane kau boleh access menatang tu :p
Steamboat! Setiap hari Jumaat ada Pot-Luck. Jadi staff-staff kat sini  (ICT Division  only)  bergilir-gilir bawak makanan. Hari ni turn Kak Mas dengan suami. Fresh from frozen. Kuah tomyam masak kat office dalam bilik pantri. Ada maggi jugak. Kalau nak makan maggi tu, rebus dulu nanti makan dengan kuah tomyam. Sedap! Oh ada Durian Crepe tadi. 
Kak Nor  sedang mengacau Kuah Tomyam.  Kakak yang paling rapat dengan saya  kat tempat kerja.

Steamboat + Maggi Tomyam. Mari makan!

Esok selepas subuh akan bertolak ke Petaling Jaya dan pada pukul 11.00 pagi akan bertolak balik ke Kuantan Pahang untuk bertemu dengan insan-insan yang dicintai. Cuti 4 hari pun Alhamdulillah. Hari isnin akan ke Segamat, Johor untuk bertemu dengan maktok sebelah abah dan hari selasa dari Johor akan terus ke Bangi. Mohon kalian mendoakan keselamatan saya dan keluarga. Kalau tak balik, nampak gaya bulan Februari 2013 baru dapat menjejakkan kaki ke Kuantan. Ketika itu saya sudah GRADUATE! Eh, dah ke? Alaa tinggal Ibadah Camp je belum pergi. Ibadah Camp bulan tiga rasanya kot iaitu sebelum pelajar-pelajar menghadapi Final Exam. Lepas tu graduate lah kot. 


Merry Krismas buat kawan-kawan saya yang beragama Kristian dan selamat bercuti bagi yang bercuti. Oh ye minggu hadapan Supervisor saya takde seminggu so boleh goyang-goyang kaki lah kan? Kah kah.

Orait, till then, Assalamualaikum.







Sunday, December 16, 2012

Takkan Terputus

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful

Dalam tempoh masa "praktikal", semua akan membawa haluan masing-masing. Sekarang, semua berpisah. Berpisah dalam menyempurnakan amanah sebagai seorang pelajar semester akhir dalam tahun akhir.

"Argh, bosan lah kau Hanan! Sikit-sikit update pasal praktikal"

"Argh kau. Siapa suruh kau baca haaa? Nak makan kasut aku?"

Okay okay aku proceed.

Seorang tercampak kat Johor, seorang di tengah-tengah kota, seorang di Hulu Selangor. Dulu makan sama-sama. Study sama-sama sampai lewat malam. Bincang projek sama-sama sambil gelak macam setan. Gossiping yang tak pernah habis waktunya.

Sekarang ini tiada lagi. Semuanya aku lihat semakin matang. Aku rasa jika kami semua berjumpa, memang tak berhenti bercakap. Ada sahaja perkara yang mereka ingin ceritakan, yang ingin dikongsikan walaupun kadang-kadang sekadar nak beritahu yang "hari ini aku jumpa lelaki hensem woih. Dia duduk sebelah aku dalam bas." takpun "hari ini ada test, susah gila dowh. Aku terpaksa meniru."

Argh, bagai isi dengan kuku kami semua walaupun terkadang ada salah faham.

Jadi aku mengambil satu langkah supaya tidak loss contact adalah dengan cara, bersms, gtalk, whatsapp dan sebagainya. Tapi itu semua adalah terlalu mainstream la. Kalau aku kaya sikit, aku akan menghubungi mereka. Kawan-kawan aku takdela ramai mana tapi ramai la jugak. Jadi aku buat satu jadual. Hari ini aku call orang tu. Esok aku call orang ini. Haha. Seronok weyh, seronok! 

Kalau lah kau mengerti perasaan rindu dan sayang kepada sahabat, kau takkan kisah berapa banyak kau spend untuk top-up kau. Ini kawan-kawan, apatah lagi jika keluarga. Kasih sayang seorang ayah dan ibu tiada tolok bandingnya jadi aku pasti menelefon mereka setiap hari walaupun kadang-kadang cakap tak sampai dua minit. Aku tak pernah berkira dengan mereka kalau aku yang asyik hubungi mereka kerana bagaimana aku hendak menerima sedangkan aku tak memberi. 

Kadang-kadang jika sms atau whatsapp lambat reply atau janji dicapati, harap dimaafkan. Aku ini sesungguhnya insan yang banyak kekurangan. 

Doa merupakan senjata orang mukmin. Sentiasalah kenang aku dalam doamu kawan-kawan. Argh, kalaulah kau mengerti perasaan rindu itu.


-Gayut dengan Zyra malam semalam, my housemate kat Gombak dulu-

Friday, December 14, 2012

Bebelan Si Gagap

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Hai Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam satu Malaysia. Hari ini hari Jumaat. Maka dengan ini berakhirlah minggu kedua aku berpraktikal. Tinggal 6 minggu sahaja lagi. Kenapa aku membilang waktu? Kerana sebaik sahaja praktikal tamat bermakna berakhirnya segala projek yang harus disiapkan kurang dari dua bulan ini. 

Sebenarnya pagi tadi aku sangat kesunyian. Semalam merupakan Hari Penutupan Kem Daurah Anak-Anak Cemerlang di Masjid Hasanah, Bangi. Jadi aku sedia maklum bahawa selepas ini kanak-kanak tidak lagi menemani aku pada waktu pagi seperti hari-hari sebelumnya. Biasanya pukul 7.30 pagi, mereka dah tercongok di tangga masjid. Menghafal Quran, berkejaran dan berborak-borak. Kini tiada lagi.

Pagi tadi seperti biasa aku lepak di masjid dari pukul 7.30 pagi. Selepas buat apa yang patut, kelopak mata terasa berat lebih-lebih lagi dengan suasana masjid yang sangat sunyi. Selama aku berada di masjid, tak pernah pula aku baring-baring. Pertamanya sebab segan dengan kanak-kanak. Tapi hari ini terdetik rasa nak baring-baring kejap sementara menunggu pukul 8.30. Baru sahaja hendak merebahkan diri, tiba-tiba bunyi yang kuat menghentam karpet masjid sekaligus tempias angin mengenai muka. Mak ai, terkejut guwe. Hilang terus rasa mengantuk. Nasib baik tak melatah. 

Siapakah gerangan yang menghempas barang di atas karpet? Rupa-rupanya makcik cleaner sedang melempar ke bawah semua telekung yang berada di atas almari. Aku dapati beliau sedang mengemas dalam keadaan emosi. Kebetulan jarum jam telah menunjukkan angka 8.40 pagi jadi aku terus ke tandas dan bersiap-siap untuk masuk kerja. 

Dalam perjalanan menuju ke pejabat, aku terjumpa jalan shortcut. Kurang 10 minit je jalan kaki dari masjid tu. Gila best weh! Selepas ini tak perlulah aku berjalan kaki mengikut jalan yang biasa aku lalui. Kalau lah selangkah saja dari masjid ke pejabat kan best. Macam mustahil je. Hurm.

Dan hari ini aku dapat rasakan waktu berjalan begitu lambat sekali. Tak seperti hari-hari sebelumnya. Kenapa ye? Mungkin kerana sakit perut melanda diri. Dan hari ini juga aku belajar perkara baru iaitu Configuring Switch. Kalau taktahu sila google. Tapi kalau korang google, baca, terus faham dan tahu macam mana nak configure. Tabik spring ah! Sebab apa aku tabik spring? Sebab aku sendiri pun tak berapa faham walaupun dia dah bagi, "Nah, baca ni. Saya nak awak configure switch lepas ni." Aku macam, omo-omo. Apa benda ni? 

Attach the management cables.  Dan tadi aku menggunakan COM32.

Sila klik untuk tumbesaran yang lebih sihat. Tadi aku ada upload kat FB tapi selang beberapa ketika, aku telah mendeletenya. Well, kekadang memang hobi aku mendelete apa yang aku upload atau update. Okay meh nak cerita sikit. Sekarang cuba kau tengok interface ni. Sebelum nak interface ni appear, gila banyak step yang perlu dilakukan. Kita perlukan satu programs atau tools untuk configure benda alah ni. Oleh sebab laptop ummi menggunakan OS Windows Vista, jadi aku kena download freeware yang compatible dengan OS laptop ummi ni. First, cool term. Second, putty. Masih tak sesuai. Lastly aku download tera term. Dan akhirnya berjaya! Aku punya la happy. Nampak tak kotak hitam sebelah kiri? Aku diarahkan untuk menukar nama switch kepada C41_Balai_Polis_Bukit_Aman. Tapi sebelum tu aku kena reset dan reboot. Payoh jugok sebab aku tak pernah buat benda-benda macam ni. Kalau kau tanya mana-mana yang memang expert in Network, dorang mesti cakap, ala senang je tu. Tapi bagi aku susah sebab aku tak pernah buat benda ni. 


Disebabkan aku terlalu bosan hari ini, maka aku buat onar iaitu dengan mengganggu kakak-kakak engineer yang sedang buat kerja. Aku sengaja interview. "Dulu akak belajar kat mana? Ambil course apa? Akak minat field apa? Network? System? Multimedia?"

Dan jawapan yang aku terima adalah semua tak suka Network sebab Network antara field yang paling complicated dan kebanyakannya dipelopori oleh lelaki. Company tempat aku praktikal ni rupanya ada je syif malam. Bukan bermalam ni pejabat sebaliknya di Menara TM di Bangsar. Kenapa kena jaga? In case ada emergency, server down ke apa ke, mereka lah yang akan menyelamatkan keadaan. Bila sebut pasal Menara TM. Aku pernah apply praktikal kat Menara TM selain Cybersecurity tapi aku tak pergi pun. Hari kedua minggu pertama, pihak TM call aku tanya kenapa aku tak lapor diri. Padahal aku tak dapat apa-apa email mengenai surat penerimaan praktikal di situ. Sebenarnya aku dapat di TM, tapi hanya melalui panggilan telefon. Hitam putihnya tiada maka aku anggap, TM tak perlukan aku jadi aku buat taktahu. Dan hari pertama aku praktikal, Cybersecurity call aku. Padahal aku dah bagitahu aku tak jadi kat situ. Sob sob sedihnya.

Sebelum praktikal, miss yang pernah mengajar subjek Network bertanya, awak boleh ke ambil Network ni? Network ni susah. Dengan sempoinya aku jawab, "kalau miss boleh, kenapa saya tak boleh?" 

Melihat akan keadaan sebegini, aku rasa give up nak teruskan untuk belajar major in networking ketika degree nanti. Dan tiba-tiba juga semangat nak belajar di luar negara lunyai begitu sahaja. 

Bsc (hons) in computer science, second year. Dan Bsc (hons) in computing, final year di Universiti Northumbria, Newcastle. Aku tak decide lagi nak ambil computer science atau computing. Kalau boleh aku tak nak lama-lama kat oversea. Aku ni orang kampung, mana biasa makan makanan western ni. Selain luar negara, aku akan apply UiTM. Bsc (hons) Netcentric Computing ni menarik. Hudha pun nak ambil ni. 

Sambung kembali perihal praktikal. SICT menawarkan tiga skop untuk menyiapkan projek. Multimedia, system dan network. Kenapa aku memilih network? Ceritanya begini.

Ketika semester 4 dahulu, aku mengambil subjek Data Communication and Networking dan ketika berada di semester 6, aku mengambil subjek Network Security. Dan akhirnya aku memperolehi Gred A dalam subjek ini. Berbekalkan dengan minat yang ada semasa aku belajar di kolej dulu, jadi aku memutuskan untuk membuat projek berkaitan Network. Akan tetapi, setiap apa yang aku belajar di kolej semuanya basic. Dan di sini, aku belajar perkara baru. Selama ini, teori dan sekarang ini aku sedang mempraktikkan apa yang telah aku belajar. 

Ummi aku seorang pendidik, jadi darah seorang pendidik telah pun mengalir dalam badan anaknya. Aku bercita-cita juga nak jadi seorang pendidik. Mungkin selepas beberapa tahun mengutip pengalaman di sesebuah syarikat.

Cukuplah. Aku dah melalut terlalu panjang. Oh ye, setiap kali hujung minggu aku akan pulang ke Petaling Jaya. Setiap hari Jumaat ada pasar malam, jadi tadi aku beli dua bungkus kuey tiow sup. Sedap gila! Aku tak tipu. Sebelum aku menamatkan entri ini, ada yang bertanya perihal result semester lepas.

Aku cerita sikit jela. Alhamdulillah. Masih Dean's List tapi tak 4 flat la seperti dua semester lepas. Cukuplah sekali je dapat 4 flat. Tak payah banyak-banyak kali. Haha. 

Entri ni bosan kot. Kalau korang baca sampai bawah, memang tabik. Terima kasih banyak-banyak ler. Aku sekadar mengisi lapang yang ada untuk malam ni.

Bye.

Till then.

Assalamualaikum.



Friday, December 7, 2012

Hari ini hari Jumaat

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Hari ini hari Jumaat.

Seperti biasa keluar awal pukul 7.30 pagi. Dalam bekerja, aku diberi keizinan oleh Allah untuk buat apa yang patut di dalam masjid sementara menunggu pukul 9.00 pagi iaitu waktu pejabat buka.

Hari ini hari terakhir untuk minggu pertama, ada lagi tujuh minggu.

Hari ini keadaannya sama seperti semalam.

Aku baru nak sentuh proposal, tetiba kakak engineer minta pertolongan untuk buat data entry untuk satellite image. Sampai waktu balik aku masih dengan data entry.

Hari ini sama seperti hari hari sebelumnya cuma bezanya hari ini aku pulang lewat iaitu malam.

Ketika berjalan kaki pulang ke rumah, rintik-rintik hujan mulai turun. Lima minit kemudian hujan mencurah turun dengan lebatnya. Aku cuba berlari. Tapi tak mampu dan tak berdaya dek kerana menggalas beg yang agak berat.

Aku berlari... Cuba berlari... Risau takut laptop basah

Akhirnya aku sampai di rumah dalam keadaan yang separuh basuh kuyup

Kemudian aku keluar semula rumah ada hal sedikit dan aku pun dah balik lalu menaip entri ini. Entri yang agak membosankan.

Aku buka gmail dan aku menerima email daripada SV. Dia bagi semua link untuk aku buat rujukan mengenai projek aku. Aku terkedu. Mengapa beliau baik sangat.

Oh ye, aku letih sangat. Sangat. Sangat.

Selamat malam. Assalamualaikum.



Thursday, December 6, 2012

Serba sedikit tentang Praktikal

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Jarum jam di dinding telah menunjukkan angka 12.40 a.m bermakna hari ini adalah hari khamis. Dah hari khamis? Tiba-tiba terasa cepat pulak masa berlalu. Rasa macam baru lapor diri pada hari Isnin yang lepas. 

Hari pertama, keadaan agak membosankan kerana semua staff dan engineer sibuk dengan tugas dan projek yang sedang dijalankan dengan PDRM. Selepas waktu makan tengahari baru aku dapat supervisor baru since aku nak buat projek berkaitan network.

Hari kedua, supervisor aku beri aku bahan bacaan dan selepas waktu makan tengahari, dia panggil aku ke meeting room dan explain serba sedikit tentang projek yang sedang dijalankan. Dan pada sebelah petangnya aku menolong seorang engineer ni buat kerja iaitu import rasterized vector map. Tiga kali aku buat. Hampir give up sebab terlalu banyak folder. Aku sedikit konfius walaupun dia dah beri step. 

Hari ketiga, aku siapkan import map yang tergendala tu dan alhamdulillah siap. Susah jugak ler. Dan aku semakin risau sebab masih belum dapat specific projek walaupun aku tahu aku akan dapat berkaitan network. Risau sebab aku dah sepatutnya buat proposal. Aku ada masa lebih kurang seminggu lebih je rasa untuk submit dekat academic supervisor. Aku rasa company supervisor nak aku fikir sendiri projek apa yang aku patut buat. Jadi berdasarkan apa yang dia explain kat aku pada hari kedua, aku dah dapat gambaran. Dan selepas waktu makan tengahari, aku jumpa dia dan propose project apa yang aku nak buat. 

LiteCAD application. Haa ni la projek aku. Combination antara network dengan system. Budak-budak kat rumah aku mesti akan cakap, haa menatang apa tu? Dan aku bolehlah mula buat proposal tapi aku tak larat nak buat malam ni sebab aku kena study dulu.

Dekat office, meja kanan laptop buat projek. Laptop kiri siapkan company punya projek. Dalam masa 3 hari ni, tulang belakang aku sentiasa rasa sakit. Aku harap sangat scoliosis aku tak terbentuk semula. 

Dan aku tanya member-member, kebanyakannya bagitahu, mereka praktikal sahaja. Takde buat projek pun. Ada lagi cakap, sempat ke 2 bulan je?

Maksu aku cakap, itulah dia mentaliti orang melayu. Suka compare. Bila SV bagi tugas, bila kena complete kan projek dalam masa yang singkat, lepas tu mengeluh. Bila stress, kutuk SV lah, apa lah dan bla bla bla. Ambil lah sebagai satu cabaran. Aku tak jeles dengan member aku yang lain. Cuma aku harap aku mampu berada di situ, mampu buat kerja dan siapkan projek aku dengan baik.

Kata kawan aku, jangan expect kita akan buat apa yang kita belajar. Kita akan belajar sesuatu yang baru dan lebih susah. Betul lah. Aku rasa apa yang aku belajar selama ni semuanya basic. Bila masuk dan duduk bekerja dalam kalangan different level of engineer, aku rasa macam aku tak pernah belajar perkara yang aku buat. Aku rasa knowledge aku berada pada tahap kosong. Haha hambik!

Minggu depan adalah minggu yang sangat meletihkan rasanya sebab aku akan kerap pergi site dengan SV. Terakhir, aku rasa sedikit letih. Mungkin aku tak pernah kerja. Mungkin? Mula mula je ni. Lama kelamaan dah boleh adapt kot.

Sebenarnya aku nak cerita sikit je. Tapi aku rasa entri ni macam dah terlalu panjang. Sorry! Huh, selamat awal pagi!


Monday, November 26, 2012

"Kau kenapa? Ada masalah?"

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Dia seorang yang sangat pendiam. Tak pernah aku lihat dia senyum apatah lagi bergelak ketawa. Menangis pun tidak pernah. Di belakang aku mungkin. Satu hari, ketika dalam perjalanan pulang ke rumah sewa, kami terserempak dengan dia. Kami menegurnya dan mengajaknya makan malam bersama-sama nanti. Lalu dia pun bersetuju. Selepas solat maghrib, aku dan Fana (bukan nama sebenar) turun ke bawah terus menuju ke warung yang berhampiran. Lebih kurang 5 minit, dia pun sampai. Kami berborak tetapi wajahnya seperti tidak ceria. Seperti sedang menanggung beban yang sangat berat. Aku dan Fana curious dan kami ingin mengetahui lebih lanjut tentang latar belakangnya.

Keesokannya harinya selepas bersarapan, aku mendapat panggilan daripada Fana. Katanya dia telah jumpa blog si dia dan Fana juga telah memberikan aku url. Dengan pantasnya jari aku menekan huruf-huruf pada komputer riba kesayangan. 

Hurm, betullah ini blog dia! Biodatanya lengkap seperti yang tertera pada skrin laptop! Di biodatanya juga tertulis bahawa "blog ini merupakan satu medium untuk aku meluahkan segala permasalahan dan yang terbuku dihati aku."

Lalu aku scroll hingga ke bawah. Oh kini baru aku tahu kenapa dia sering bermuram durja walaupun langit cerah dan mentari menyinar terang. Dia merupakan seorang anak luar nikah. Hidupnya setiap hari penuh dengan tohmahan dan kata-kata kesat. Blog itulah merupakan satu medium untuk beliau meluahkan segala-galanya yang terbuku di hati. 

Aku dan Fana tidak sesekali menyisihkan dia. Malah kami mendekatinya. Jika dia dibiarkan terus-menerus seperti itu, boleh jadi gila rasanya! Kami bawa dia ke Raudhatus Sakinah. Di situ dia mendapat bimbingan, nasihat dan ilmu agama. Dan dia kini sedar bahawa hidup harus diteruskan walaupun selamanya dia dengan gelaran "anak luar nikah". Dia kini kuat. Tidak mahu mati sebelum berjuang kerana dia tahu bahawa Pencipta dia tidak akan menjadikan dia seorang yang sia-sia di muka bumi ini.

Aku tersenyum apabila mengimbau kembali kisah ini.

Dan semalam Fana menelefon aku. Kami saling bertanya khabar dan katanya sedih apabila heboh dengan kisah Ain Lyana Evan yang mendoakan ayahnya supaya mati dengan cepat.

Berdasarkan apa yang aku baca pada garis masa Ain, dia memerlukan satu medium untuk meluahkan perasaannya. Dan dia berharap tiada siapa yang akan campur tangan dalam permasalahannya. 

Kita sebagai orang Islam, ye, kita pasti cakna dengan keadaan sedemikian. Dan aku lihat ramai dalam kalangan kita yang ingin menasihatinya supaya dia insaf dan bersyukur kerana mempunyai seorang ayah. Tak kurang juga ada yang memarahinya dan bash dia bertubi-tubi.

Pada pendapat aku, memang dia bangang bersikap sedemikian kerana mahu mendoakan ayahnya cepat mati. Dan dia sepatutnya bersyukur dengan adanya ayah di dunia ini. Kerana ramai dari kalangan kita yang sudah ketiadaan ayah. Tapi bagi aku, orang yang bash dia bertubi-tubi pun bangang

Cuba korang bayangkan, korang layan orang gila. Sampai kesudahnya pun dia bersikap demikian. Api yang sedang marak, jangan disimbah lagi dengan api. Memang bertambah maraklah api tu. Cuba korang jadi ais. Sejukkan dia. Kan bagus kalau ada dalam kalangan kita yang cuba mendekatinya. Siasat dulu why she acted like that. Why she did mentioned oink-oink thingy. DM dia ke apa ke. Tanya dia apa masalah sebenar dia. Aku rasa orang takkan bersikap macam tu kalau tiada sebab. 

Bak kata Najua Al-Habshee, "kutuk tak habis-habis, typical judgemental society we're living in." 

And yes, that's the fact!

Oh, psychology student, tampil ke depan please! 


Saturday, September 29, 2012

Jumpa Pakcik Hensem

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Fatemeh, coursemate aku meminta pertolongan untuk mengambil result IELTS di British Council di KL kerana dia telah kembali ke kampungnya di Iran. Aku memilih hari Khamis kerana tiada kelas pada hari tersebut.

Sebelum memulakan perjalanan, aku dan sofia makan tengahari dulu di warung berdekatan rumah kerana makanan kat KLCC mahal mahal belaka. Bukan kedekut tapi kita pelajar kerana saving sikit duit. Ye dok.

Kami menaiki bas U10 ke Sri Gombak dan seterusnya basT203 untuk ke Terminal Putra, LRT Gombak. Kami terserempak dengan Malik yang kebetulannya mahu pulang ke kampungnya di Brunei. 

Kami turun di LRT KLCC kerana ia adalah salah satu hentian yang berdekatan dengan bangunan British Council, kata fatemeh la. Kami ke tingkat satu dan keluar ke bahagian Tasik. Melilau-lilau sambil mencari bangunan British Council. Hampir dua kali juga kami ke kaunter pertanyaan. Akhirnya kami menelefon British Council.

Kami keluar ke pintu utama KLCC dan berjalan berpandukan alamat yang diberitahu oleh staff di British Council. Hampir 15 minit berjalan, aku teragak-agak untuk bertanya seorang pakcik yang berpakaian korporat yang ingin melintas jalan. 

"Assalamualaikum pakcik, maaf ganggu. Tumpang tanya. Pakcik tahu tak kat mana British Council?"

"Awak kena jalan lebih kurang 2 kilometer dari sini." Sambil menunjuk ke arah timur.

"Oh yeke, terima kasih pakcik."

Kami meneruskan perjalanan. Lebih kurang 20 meter kami berjalan, Sofia terdengar pakcik tadi melaung memanggil kami. Aku yang berjalan pantas, langsung tidak dengar sehingga Sofia terpaksa jerit nama aku setelah itu barulah aku berhenti dan menoleh 

"Adik nak ke British Council untuk urusan akademik ke?" Tanya pakcik tadi

"Ye pakcik." Balas kami

"Bukan arah sana, tapi arah sana. Kat bangunan SDB. Kat situ ada banyak tower. Awak cuba cari kat situ." Sambil menunjuk ke arah barat pula.

"Terima kasih sekali lagi pakcik." Balas kami dengan senyuman


Lebih kurang setengah kilometer kami berjalan dan melintasi dua jalan besar untuk ke sampai ke tower yang diberitahu pakcik tadi.

Sebelum masuk ke dalam Bangunan tu, beg kami di scan. Nasib baik tak bawak bom. Kalau tak mesti kena tahan petang tu. Kah kah. Kami terus ke kaunter pertanyaan dan menyatakan tujuan kami datang. Amoi di kaunter tu kelihatan agak sombong. Sofia tak boleh orang cina sombong jadi dia pun speaking Mandarin. Agak terkejut amoi tu. 

Sebenarnya Fatemeh tak bekalkan kami dengan salinan passport dia jadi amoi tu tak boleh cek tanpa menunjukkan passport terlebih dahulu. Memandangkan Sofia boleh berbahasa Mandarin dengan fluent, semua urusan jadi mudah. dengan izinNya. Kata amoi tu, nasib baik awak boleh berbahasa Mandarin, kalau tak dia taknak tolong. Motif? Takpela yang penting semua selesai. Dan satu habuk aku tak faham apa dorang cakap. Haha. 

Saja nak cerita. Kalau boring, siapa suruh baca. Apa yang aku nak sampaikan kat sini, bila kita mudahkan urusan orang, Allah pasti mudahkan urusan kita. Terima kasih kat pakcik tu sebab sanggup kejar kitorang yang sudah jauh ke belakang. Dan mohon belajar banyak bahasa ye, mudah nak communicate sebenarnya.

Dan selepas itu, kami pulang~



Sofia, an indian+malay girl who can speak mandarin fluently
Sempat lagi sofia capture. Kendid kendid.


Sunday, September 23, 2012

3 tips nilai kualiti Iman

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Biasanya setiap hari ahad pukul 9.30 a.m, aku akan dengar IKIM kerana ada beberapa perkongsian daripada seorang ustazah yang aku kagumi iaitu Ustazah Hafizah Musa sebelum mendengar slot seterusnya iaitu carta nasyid IKIM. Hehe itulah siaran yang aku tunggu tunggu. Dalam banyak banyak point yang ustazah tu kongsikan, aku nak kongsi satu point sahaja iaitu tiga tips untuk menguji nilai atau kualiti akhlak kita. Tak banyak pun, tiga je.

  • Bersabar atas apa jua kesakitan. Tak perlu sakit yang kronik. Sakit biasa biasa sudah. Contohnya, sakit gigi, demam, sakit kepala. Cecuba tengok macam mana akhlak kita ketika itu. Adakah kita mengeluh? Merungut? Ada antara kita menyumpah Allah kerana menyukarkan kehidupan kita. Aku akui, ramai yang mengeluh bila walaupun sakit sekecil itu menimpa diri. Biasalah, kita manusia. Aku pun tak terkecuali. Tapi orang yang beriman, dia tahu kenapa sakit itu menimpa diri. Sakit itu kan penghapus dosa dan Allah ingin mengangkat darjat seseorang. Kalau bersabar, dapatlah pahala. Kalau caci maki, dapatlah azab. Nauzubillahi min zalik. 

  • Tahan dengan kekasaran orang sekeliling tetapi membalasnya dengan cara yang baik. Kalau kawan kita tengking dan marah kita depan khalayak ramai, mampukah kita untuk sabar dan terus tersenyum? Aku tabik spring kat manusia yang macam ni. Marilah sama sama memaafkan dan sambutlah dengan perkataan yang baik. Apabila dia menjauhimu dan tidak menghiraukanmu tetaplah berkata lembut dan penuh hikmah kepadanya. Jika kalian mampu membalas kejahatan dengan kebaikan nescaya kalian akan mendapat ganjaran yang sangat besar daripada Allah.

  • Mendoakan orang yang dengki dengan kita. PHD (Perasaan Hasad Dengki) Budaya kita kah? Islam mengajar kita kah? Islam mengajar kita untuk menghindarkan diri daripada bersifat demikian. Jom undur kembali kepada kisah Iblis dan Adam. Tidak ada alasan lain yang menyebabkan iblis tidak mahu bersujud menurut perintah Allah melainkan sikap sombong dan iri hati. Iri hati kerana Allah memilih Nabi Adam a.s sebagai khalifahnya, sedangkan Iblis merasakan dirinya lebih "mulia". Itulah contoh situasi PHD. Kenapa kena mendoakan orang yang dengki dengan kita? Kata ustazah tadi,  bila orang dengki dengan kita, mesti ada pelbagai perasaan yang wujud, contohnya marah, sedih, tertanya tanya kenapa. Maka apabila kita kita mendoakan dia, dengan izin Allah pelbagai perasaan yang wujud tadi akan hilang. Kalau kalian berdoa memohon pada Allah supaya mengampunkan apa yang dia lakukan, masyaAllah mulianya kalian kerana tak ramai yang mampu berbuat demikian. Rasul s.a.w bersabda : Tidak ada hasad dengki yang dibenarkan kecuali 2 orang iaitu pada orang yang Allah berikan harta, dia menghabiskannya pada jalan kebaikan dan pada orang yang diberikan ilmu dan dia beramal dengan ilmu tersebut dan mengajarkannya pula kepada manusia siang dan malam. Masya Allah!

Rasanya cukup sampai disini. Panjang lebar isinya kalau point tak sampai, tak guna juga. Oh ye, aku tak nak masuk syurga sorang sorang. Aku nak ajak kalian bersama sama. Jom jom. Sebelum berakhir, aku nak kongsi sepotong ayat. Surah Asy-Syura ayat 30.

"Dan apa jua bencana, kesakitan yang menimpa kamu, maka ia adalah daripada tangan-tangan kamu sendiri (dari perbuatan salah dan dosa) dan (dalam pada masa yang sama dikenakan bencana dan sakit itu) Allah mengampunkan sebahagian besar dosa-dosa kamu."

Dah baca? Ayat ini ringkas tapi menjawab semua persoalan dan hujah di atas. Susah kan? Memang la susah. Syurga untuk orang orang hebat sahaja.


Till then, ma'assalamah ilalliqoie.

Saturday, July 28, 2012

Selawat banyak, Dosa pun banyak.

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful

Saya ingin berkongsi sedikit dengan kalian melalui pembacaan saya. Ibnu Al-Mulqan menyebut dalam kitab "Al-Hadaiq" bahawa terdapat seorang pemuda yang sedang melakukan tawaf di Baitullah. Beliau hanya sibuk membaca selawat ke atas Rasulullah saw.

Pemuda itu menjawab, "Ya, ketika aku bersama ayahku keluar mengerjakan fardu Haji tiba-tiba ayahku jatuh sakit di sebuah rumah. Ayahku meninggal dunia dalam keadaan mukanya menjadi hitam, kedua matanya menjadi biru dan perutnya membuncit tinggi.

Melihat keadaannya begitu aku menangis kesedihan dan berkata, "Dan sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita kembali. Ayahku meninggal dunia dalam keadaan pelik."

Apabila malam menjelma, aku berasa mengantuk dan aku melihat Rasulullah saw dengan berpakaian putih dan bau semerbak wangi. Baginda menghampiri ayahku dan menyapu mukanya. Dengan serta merta aku melihat muka ayahku berubah menjadi terlalu putih nelebihi putih susu! kemudian baginda menyapu pula perut ayahku yang membuncit itu lalu ia kembali seperti sediakala.

Apabila hendak beredar baginda berkata, "Sesungguhnya ayahmu adalah seorang yang banyak melakukan maksiat dan dosa. Dia juga banyak berselawat ke atasku. Apabila berlaku perkara yang telah berlaku kepadanya itu, dia telah meminta bantuanku maka aku datang membantunya. Dan aku adalah pembantu kepada orang-orang yang banyak berselawat ke atasku semasa hidup di dunia."

Moral of the story, marilah kita perbanyakkan selawat ke atas junjungan mulia nabi Muhammad saw. InsyaAllah kita akan raih syafaat daripada baginda di akhirat kelak. Tak susah bukan? :)

Kau terluka, aku juga terluka.

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful

Sayu hatiku setiap kali melihat engkau terdampar disuatu sudut di halaman rumah.Engkau masih belum dibaiki.Hanya dibiarkan dan menunggu masa untuk dihantar ke bengkel.Kiri bahagian engkau calar balar, hancur, patah, remuk, kemek.Sama seperti kaki adik aku yang patah tiga.Semalam 27 July 2012, genap setahun aku memiliki engkau dan hanya menunggu masa untuk dijual.



Ohh, lately after accident, I'm having insomnia maybe. Kalau landing atas katil pukul 10 pm, I'm waking up in the middle of the night and having trouble getting back to sleep. Kalau landing pukul 11 atau 12, pukul 3/4 pagi baru dapat lelap mata dan akibatnya mengantuk dalam kelas. Within that time, nafas terasa sesak. Bila sesak, kejap baring kejap duduk. Rasa nak menangis waktu tu. Dan sekarang, dalam kelas pun boleh sesak nafas. Why why? :(





Sunday, July 15, 2012

First and the last, insyaAllah.

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Hari ini genap dua minggu peristiwa hitam itu berlalu. Masih terngiang ngiang di ingatan. Benarlah, setiap yang berlaku ada hikmahnya mungkin hikmah terbesar masih belum saya nampak. 

"Ummi, along nak kerja semester baru ni. Dekat area Gombak je. Tak jauh pun. Tapi nak pakai motor boleh tak? Along tak bawak jauh jauh. Kalau nak balik PJ atau Kuantan, along tinggalkan je kat rumah sewa."

Itulah antara perbualan saya dengan ummi abah dan ummi abah membenarkan saya bekerja dan menggunakan motor dengan syarat hanya sekitar Gombak dan tak lebih daripada tu. 

Pagi itu, 30 jun, cuaca kelihatan sangat baik. Selepas LC siap servis, kami pun memulakan perjalanan. Abah ummi dan adik adik dalam kereta mengikuti dari belakang. Dari rumah sehingga ke hentian rehat Temerloh, saya yang menunggang LC keseorangan tanpa Wafiy dibelakang. Letih. Lebih kurang 2 jam berada di atas motor melawan angin yang sangat kuat. Di perhentian Temerloh, kami memenuhkan tangki minyak LC dan tiba giliran Wafiy pula yang menunggang sehingga ke perhentian Genting Sempah. Di Perhentian Genting Sempah, kami berehat sebentar, pergi tandas dan minum air. Selepas itu kami meneruskan perjalanan tapi selepas itu saya naik berdua dengan Wafiy. Wafiy menunggang dan saya membonceng dibelakang kerana perjalanan selepas ini tiada henti sehingga ke rumah atok di Petaling Jaya. Lane jalan untuk kenderaan roda dua dan empat tidak sama. Jadi andaikata jika kami berpisah laluan dengan abah, saya akan lead Wafiy kerana Wafiy tidak mahir dengan jalan sekitar KL. 

Waktu itu pukul 6.15 petang rasanya, kami sudah hampir sampai ke Petaling Jaya. Hanya 5 minit sahaja lagi perjalanan ke rumah atok. Saya kebetulannya sedang melihat screen handphone dan tidak memandang ke hadapan. Sebaik sahaja angkat muka, tiba tiba ternampak ada sebuah kereta betul betul depan mata saya. Saya sempat jerit dengan kuat, "WAFIYYYYYY!!! Tiba tiba badan terasa sangat sakit. Ye sakit. Saya ketika itu rebah dengan mata terpejam dan terasa ada sesuatu yang besar menolak badan saya dengan kuat. Rasa seperti kena seret untuk beberapa ketika. Saya cuba untuk buka mata, terlihat tayar kereta betul betul sebelah muka saya. Oleh kerana purse saya hanya berada dalam bakul motor, jadi duit dan segala kad terbang bagai jatuh dari angkasa. Saya tidak tahu mana datang kekuatan untuk saya bangun dan cuba untuk meluruskan kaki risau takut patah dan duduk lalu bersandar di kereta tersebut memandangkan kereta itu berhenti. Saya menarik panjang lalu mengucap. Saya terpandang Wafiy. Wafiy ketika itu baring terlentang di tengah tengah jalan. Jarak saya dan Wafiy saya boleh katakan jauh. Selang beberapa ketika, saya terdengar suara jeritan yang sangat kuat.

"YA ALLAH!!! ANAK AKUUUU!!" 

"ALONGGGGG, WAFIYYYYY"

Saya kenal suara itu. Itulah suara abah, suara ummi, suara adik. Oleh kerana mereka berada dibelakang kami, jadi mereka lah saksi kejadian tersebut. Di kawasan itulah kami kemalangan, di Seksyen 16 berhampiran Damansara. Beberapa ketika, jalan menjadi sesak. Hampir 15 ke 20 minit rasanya kami menunggu bantuan ambulans. Sebelum kehadiran ambulans, ramai yang datang membantu seperti polis trafik dan sebagainya. Itulah pengalaman pertama saya naik ambulans. Kami dihantar ke hospital yang berdekatan iaitu Pusat Perubatan Universiti Malaya. Tempat lahir saya. Haha. Kami terus diusung ke bahagian trauma dan kecemasan. Saya dan Wafiy berpisah buat sementara. Selepas di X-RAY, saya disahkan tiada patah dalaman. Tapi saya ditempatkan sebentar di wad nombor 4 sebelum discharge. Saya terasa hospital betul betul memerli saya mentang mentang hari sebelumnya dapat 4 flat. Walaupun tiada patah seperti yang diberitahu doktor, saya masih belum boleh bangun dengan sendiri. Masih memerlukan bantuan orang untuk bangun, berjalan, baring dan duduk. Ummi mengambil kerusi roda dan bawa saya bertemu Wafiy sebelum saya discharge. Air mata saya jatuh tatkala Wafiy berkata, "Along, Wafiy mintak maaf."

Everyone yang datang ziarah, keep telling my parents, "jauh tu dari kuantan ke KL, kenapa tak post je?" Yes they right but cara mereka seolah olah keep blaming my parents. Dan itu bukanlah salah ummi dan abah sebaliknya salah kami. Kenapa? Teruskan bacaan.

Hampir seminggu, saya masih belum pulih. Kebetulan, saya mahu ke PPUM untuk berjumpa dengan doktor supaya melanjutkan MC kerana saya masih tidak mampu untuk ke kelas memandangkan semester baru telah  bermula. Doktor Fadilah memeriksa saya dan berasa pelik lalu menyuruh saya X-RAY sekali lagi di bahagian belakang pula. Sebaik sahaja X-RAY, saya disahkan patah bahagian bawah pinggang dikenali sebagai L1 fracture disclotion. Rupanya masa first X-RAY, mereka tak X-RAY bahagian tu. Patutlah sakit semacam je. Lalu Doktor Fadilah buat satu temujanji dengan doktor pakar bahagian spine minggu hadapannya.Ini kisah dibilik rawatan ortopedik. Kata doktor pakar itu, seolah olah tulang saya bercantum semula. Wahh. Ajaibnya. Muscle saya masih membengkak dan memerlukan beberapa minggu untuk sembuh.

Pengajaran

Kenapa bukan salah ummi? Kerana pada awalnya ummi tak bagi kami menunggang dari kuantan ke KL. Kan jauh tu. Ummi suruh post je. Disebabkan abah bagi green light pada Wafiy sebab Wafiy yang beria nak bawak. Saya tak kisah. Mana mana je yang penting boleh guna kat Gombak nanti. Saya pada mulanya ingin pakai sandle sahaja. Ummi berkeras suruh saya pakai kasut bertutup. Kasut saya ada kat Gombak jadi saya rembat kasut Ainaa. Wafiy pula kat Genting Sempah baru mula pakai kasut setelah ummi bising. Pagi tu sebelum bertolak, ummi suruh buat kek. Saya cakap, "buat kat PJ lah ummi." ummi balas, "takde maknanya awak nak buat kat PJ, bila dah sampai nanti konfem penat terus tidur." 


Saya mula terfikir, kalau lah saya dan wafiy tak pakai sweater, mungkin badan kami bertambah calar balar. Kalau lah saya dan wafiy tak pakai kasut, mungkin kaki kami juga bersimen dek kerana tiada perlindungan. Kalau lah saya tak buat kek pagi tu, mungkin keluarga saya tak dapat merasa kek buatan saya. Saya terkilan kerana tak sempat beri kek itu pada sahabat saya yang berada di gombak. Pesanan saya kepada kawan kawan, dengarlah cakap dan nasihat seorang ibu. Kadang kadang, mereka bukan mendoakan perkara buruk untuk kita cuma mungkin instict mereka lebih kuat. 


Sepanjang di Wad 8U Ortopedik


Dalam satu ruangan boleh ditempatkan 4 orang pesakit. Katil wafiy sangat strategik sebab menghadap kiblat dan memudahkan wafiy untuk solat. Dihadapan wafiy, seorang uncle cina beragama kristian. Sebelah uncle tu seorang india muslim bekas drug-addict. Beliau patah tangan akibat kena pukul dengan kawan kawan. India muslim tu dijaga oleh emaknya yang bukan beragama Islam. Saya ingin bercerita lebih lanjut kisah di wad 8U ortopedik tapi mungkin di lain entri. Kata ummi, ummi mahu coret sesuatu sepanjang hampir seminggu ummi di sana kerana banyak yang ummi dapat dan pelajari.


Kini...


Kini hampir seminggu adik dan abah berada di kuantan. Berpisah buat sementara waktu dengan ummi. Abah kena kerja. Adik kena sekolah. Sepanjang ketiadaan ummi, adik banyak berubah. Hidupnya lebih berdikari. Dia anak ketiga. Seorang yang sangat keras kepala. Garang. Hati kering. Tak mudah menangis. Menangisnya hanya dalam hati. Bila kami menelefon, dia sengaja buat suara garang garang, tapi kami kenal adik kami. Dia sebenarnya sebak. Bila dia terlalu sebak, serta merta dia akan matikan talian telefon. Dia taknak orang dengar suara dia menangis. Dia rindu ummi. Hari hari text ummi kata rindu ummi. Minggu depan hari jumaat birthday dia. Satu hari sebelum ramadhan. Dia akan turun PJ mahu meraikan bersama sama ummi. Ummi pula cuti sebulan tanpa gaji semata mata untuk jaga wafiy. Terlalu besar pengorbanan ummi dan abah. Wafiy pula extend program pengajian ke Mesir. InsyaAllah tahun hadapan. 


Keajaiban


Kejadian tu berlaku depan mata adik. Kata adik, adik yang nampak saya terbang macam superman dari lane kiri kira kira 10 meter ke lane kanan. Ketika along jatuh tersembam, tiba tiba ada MPV ixora lalu. Dia sempat break emergency. Patutlah ketika itu saya rasa seperti sedikit terseret. Rupanya diseret MPV ixora. Kata adik lagi, dia keluar dari kereta terus meluru ke arah saya sebab saya jatuh betul betul depan MPV ixora. Adik ingat saya dah mati kena langgar masa tu. Adik masih tak percaya tulang belulang saya tiada yang patah kerana saya melambung tinggi berbanding wafiy. Saya bersyukur kerana hanya baju saya yang tersepit bawah MPV ixora bukannya tangan atau kaki saya. Kata abah, nasib baik pemandu MPV ixora alert dengan keadaan waktu tu. Cuba kalau pemandu tu tengah mabuk, mungkin awak dah digilis dan mungkin juga sekarang awak dah berada dalam kubur. 

Saya dapat rasakan malaikat menahan MPV tersebut dengan keizinan Allah daripada terus melanggar saya. Saya tahu dosa saya banyak jadi Allah izinkan saya hidup lebih lama untuk bertaubat. Sebelum ini saya punya satu penyakit iaitu tulang belakang bengkok atau dalam bahasa sains nya scoliosis. Penyakit ni dikesan sejak dari form 3. Dan darjah kebengkokan saya hanya berbelas belas degree sahaja. Jika melebihi 40 darjah, saya mungkin akan lumpuh. Dan rabu lepas 11 July, saya berjumpa dengan Doktor Pakar, katanya saya tiada lagi scoliosis. Tulang belakang saya kembali lurus. Kata doktor, mungkin hentakan yang kuat ketika awak kemalangan hari tu. MasyaAllah ketika itu saya tak mampu untuk berkata apa apa. Saya telah sembuh daripada scoliosis. Itulah rahmat Allah buat saya. 


Bagaimanan berlaku kemalangan tu?


Oh ye, saya lupa nak cerita. Sebenarnya ada sebuah kereta rosak di lane kiri (kereta ford lama). Kereta tu berhenti bukan di bahu jalan dan tanpa beri sebarang hazard. Kebetulan dibelakang kereta ford ada kereta lain. Belakang kereta lain tu barulah kami. Kereta dihadapan kami hendak ke kanan untuk mengelak kereta yang berada dihadapan. Wafiy ingatkan kereta yang rosak tu tak berhenti, mungkin bergerak slow. Rupanya dia berhenti. Wafiy cuba untuk mengelak tapi tak sempat. Wafiy rempuh bahagia kanan kereta dari belakang akibatnya kaki kiri wafiy patah tiga. Inilah cerita daripada wafiy. 




Sweater wafiy yang hanya berlubang di bahagian pergelangan tangan. Helmet wafiy tercampak keluar daripada kepala dia. Nasib baik takde apa apa.



Sweater saya yang hanya lelas pada bahagian poket. Tshirt ungu saya bahagian bahu terkoyak sediki tatpi sweater  okay pulak. Ohh, Helmet yang menutupi muka saya pecah. Kalau tiada cover konfem muka saya calar balar.

Crutches and wheelchair untuk wafiy
Wafiy pulang ke rumah setelah hampir seminggu berada di PPUM




Saya ketika berada di wad trauma dan kecemasan

Saya nak tutup cerita ni. harap tiada lagi yang bertanya. saya tahu ada hikmah disebalik semua ni. hikmah terbesar mungkin jatuh pada wafiy. Allah masih izinkan kami untuk bertaubat. Ramai bagi kata kata semangat. Sebenarnya dalam tempoh seminggu, saya tiada semangat langsung seolah olah pergantungan kepada Allah hilang macam tu je. Iman saya berada pada tahap kronik sama seperti luka pada badan saya. Saya ubati luka itu dengan minyak dan makan ubat untuk sembuh. Saya juga ubati iman saya perlahan lahan dengan kembali membaca ayat ayat Allah. Terima kasih rakan rakan yang tak putus putus mendoakan dan yang beri kata kata semangat. Till now, i keep blaming myself. Kalau lah saya tak cakap nak bawak LC pergi kL, mesti semua ni takkan berlaku (saya selalu bicara ini ketika saya sedih)



Friday, July 13, 2012

Previous sem's result and final semester

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Alhamdulillah dah final semester rupanya. Kejap betul masa berlalu. Kalau boleh memang nak cepat habis pun. Hampir 2 minggu semester baru bermula dan seperti yang saya katakan sebelum ni kehadiran pada awal minggu telah pun lompong. Rasa macam hodoh pulak tapi nasib baik ada MC. Kalau dah awal awal tiga kali tak datang, nanti tak dapat la nak ponteng kelas untuk minggu yang seterusnya. Opps. Haha tak baik tak baik. Saje je.

Klik untuk tumbesaran yang lebih sihat

Saya suka schedule semester ni. Serius suka sangat sebab tiada gap. Lagipun kelas 1 jam walaupun setiap hari isnin, rabu dan jumaat. Selasa dan khamis goyang goyang kaki. Kelas pulak habis sebelum zohor so boleh solat zohor kat rumah je. Tapi depends la. Kalau time tu club ada buat program, ada group discussion, consultation dengan lecturer so kena stay back. 

Nak story sikit perihal subjek yang saya ambil. Statistics, mula mula okay. Bila dah masuk chapter two, rasa macam susah jugak ye. Sebenarnya english yang digunapakai dalam manual statistics tu power sangat kot. Dan tulisan lecturer kat papan putih, apa yang boleh saya katakan, tulisan doktor lagi kemas. Hehe. Subjek kedua, malaysian studies. Lecturer okay cuma rasa nak tidur kalau pena tak menari atas buku. Nasib baik kelas satu jam. 
Subjek ketiga, ethics in daily life. Lecturer best. Tapi ni lecturer laki. Sumpah tak mengantuk dalam kelas. Penerangannya sangat jelas. Tapi ramai betul manusia dalam kelas ni. Subjek malaysian studies dan ethics, penerangannya lebih kepada bahasa melayu mungkin kerana tiada foreigner dalam kelas tu. Tapi in the end, kena tulis omputih jugak masa buat assignment dan dalam paper masa final nanti. Dah masuk minggu kedua, saya masih taktahu apa nama lecturer dan hari ni baru tahu nama lecturer statistics. Tak pernah saya macam ni. Muahaha.


Result previous semester

Klik untuk tumbesaran yang lebih sihat


Sebenarnya semester lepas kali pertama dapat 4 rata. Konfem konfem lah meleleh air mata, air hidung semua. Haha. Terharu katakan. Ingat senang nak dapat 4 rata. Ingat petik jari je boleh dapat? Eh boleh je. Orang genius je kot macam tu. Semester lepas banyak masalah yang saya hadapi. Cewah macam masalah negara pulak. Contohnya subjek network security. Sir always on MC and there was no replacement class. Topik kadang kadang general and not based on the manual. Stress tahu? So bila keadaan macam ni, rasa macam tiada semangat kot nak belajar. Orang patutnya makin berusaha ye dok? Tapi kalau kita buat apa yang lecturer suruh buat, insyaAllah mesti boleh dapat yang terbaik. Lagi satu, saya dah print soalan past paper. Tapi hampeh tak buat pun. Belek belek je. Bila bukak soalan final, masyaAllah rasa nak maki hamun diri. Menyesal tak sudah. Rupanya sir banyak ambil soalan daripada past paper. Tapi sebelum melangkah ke hall, sempat berbincang sikit dengan Sofia, Fikri dan Alif iaitu President Club Dean List. Rasa tercabar sikit sebab tengok Alif macam rilek je. Haha. Tak nak jawab lama lama. Lepas siap tengok sikit sikit lepas tu terus keluar. Pasrah je lepas tu. Bukan tak dapat jawab. Cuma ada yang kurang yakin.


Nak cerita subjek business communication. Subjek ni best gila. Pada awalnya kami tak dibenarkan untuk memilih rakan rakan untuk dijadikan kumpulan sebaliknya lecturer yang akan pilih. So redha je masa tu. Bukan apa. Risau kalau kalau dapat group yang kebanyakannya sleeping partner dan tak buat kerja. Akhirnya saya ditempatkan bersama ahli kumpulan yang sangat 

superb. Alhamdulillah.
Klik untuk tumbesaran yang lebih sihat

(This was my group, SEEnterprise. SEEnterprise stands for Shining Eyes Enterprise and we're selling contact lense. Ada 3 foreigner. Chibbi maruko, tiga dari kiri kini telah menubuhkan syarikatnya sendiri dan telah berdaftar menggunakan nama Shining Style Enterprise. Hebat tu. Good luck kawan! )





***

Kita nak meminta pada Allah supaya mengurniakan kecemerlangan buat diri kita bukan sekadar sebelum dan ketika hendak jawab paper. Yang paling penting adalah selepas kita tamat final. Ada orang, "horeyyyyyy! kita merdeka lepas ni boleh rilek rilek ye dok?" Waktu selepas final la kita kena lebih merajinkan diri untuk berdoa. Minta pada Allah agar Allah lembutkan hati lecturer ketika menanda kertas kita. Mintalah setiap hari. Kalau kita boleh bermadah kata dengan manusia, kenapa tidak dengan Allah ye dok? Doa tu kalau boleh biar specific. Baru special. 

"Ya Allah, lembutkanlah hati Miss____ dan Sir____ ketika menanda kertas business communication dan network security. Berilah hamba kejayaan setimpal dengan usaha hamba sebelum ini. Ya Allah, izinkanlah hamba mendapat A dalam subjek yang hamba sebutkan tadi. Ya Allah, jika hamba dapat 4 flat, itulah hadiah buat abah dan ummi hamba."

Inilah doa saya setiap hari selepas habis exam. Allah mendengar doa saya. Alhamdulillah. Nak tahu tak? Masa accident hari tu, saya ditempatkan di wad nombor 4. Saya terasa hospital tu betul betul memerli saya. Cisss.

Total credit hour semester ni 11 je termasuk ibadah camp, insyaAllah bulan 11 nanti.