Saturday, November 2, 2013

Mystery Shopper

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Hai. Assalamualaikum. Agak-agak cerita kelmarin atau 31 Oktober sudah basi atau belum? Basi atau tak, itu tak penting. Apa itu Mystery Shopper?

Since outlet Guardian iaitu tempat aku berkerja berada dalam Giant, jadi setiap hujung bulan akan ada Mystery Shopper. Report Mystery Shopper akan sampai ke tangan manager setiap hujung bulan.

Aku pun taktahu sangat apa benda Mystery Shopper tu, aku pernah curi-curi tengok apa benda Mystery Shopper tu. Aku hanya dapat lihat point pertama sahaja. Antaranya adakah kita greet or serve customer dengan baik atau tak. Ataupun kita sibuk buat kerja kita sampai langsung tak serve customer. 

Mystery Shopper itu adalah orang atasan Giant yang menyamar jadi customer. Aku bagi contoh, ada customer masuk outlet jadi aku pun serve customer yang masuk tadi tapi dalam masa yang sama ada customer lain masuk. Boleh jadi customer lain itu adalah Mystery Shopper. Dan aku pada ketika itu busy serve customer yang pertama tadi. Jadi, mungkin report akan sampai ke tangan manager. Dan nama aku naik sebab tak serve customer yang kedua tadi since customer itu adalah Mystery Shopper. Haaa dapat gambaran tak?

Pukul 6.00 petang kelmarin, shif aku hampir tamat. Aku dah siap buat float dan ingin buang sampah tetapi dipanggil oleh manager bersama dengan part-time cashier yang lain. 

Dalam bilik, muka manager sumpah bad mood gila. Aku dan lagi 2 orang kawan buat muka takde perasaan tapi dalam hati takut gila hanya Allah yang tahu. Dan manager pun memulakan mukaddimah nya. 

Katanya nama kami bertiga naik untuk Mystery Shopper dan markah sangat teruk. Bulan lepas pun tak teruk macam ni. Dalam bilik manager juga, antara kami bertiga, dia banyak soal aku. Bertubi-tubi. Seperti markah aku yang paling teruk. Kemudian kami bertiga keluar.

Jam menunjukkan pukul 6.30 petang. Aku pun nak balik selepas settle buang sampah. Aku ke PC belakang untuk clock out. Aku terserempak dengan manager dan aku pun buat muka takde perasaan lagi. Tiba-tiba manager datang tanya aku balik naik apa. Since lagi 2 orang kawan aku tu sudah ke bahagian hadapan, manager pun tell the truth. 

Rupanya, bukan aku yang dapat Mystery Shopper. Nama aku langsung tak naik sebaliknya nama mereka berdua. Manager saja tanya aku bertubi-tubi kononnya nak perli mereka berdua. Sebab banyak berborak dan tak buat kerja.

Aku waktu tu happy gila. Sujud syukur.

Tak lama kemudian, apabila fikir kembali, manager tak payah pun tell the truth. Biar je kebenaran itu tersimpan rapi. At least aku boleh improve cara kerja aku. Tapi aku tak boleh berada dalam comfort zone. Mungkin bulan depan aku terkena? Haaa benda ni tak boleh jangka. Minta dijauhkan.

14 November nanti ada Stock Take. Stock Take ini sekali setahun. Nanti aku cerita apa yang berlaku. Till then. Assalamualaikum.


No comments:

Post a Comment