Saturday, January 31, 2015

FNAC

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful


Tak sampai tiga hari di rumah selepas pulang dari Terengganu hari tu, aku langsung ke KL. Tujuan utama adalah untuk ke hospital untuk membuat FNAC (fine needle aspiration cytology). Aku taktahu kenapa nama dia panjang sangat dan aku pun malas nak mengkaji. 

Malam sebelum buat FNAC aku sibuk membaca pengalaman orang di blog. Dan pada waktu itu, tangan aku mula sejuk, seperti orang yang sudah duduk berjam-jam lamanya dalam ruangan yang mempunyai penghawa dingin. 

Aku ada seorang kawan, dia seorang nurse. Dia tanya kenapa kena buat FNAC sebab hari tu ada aku memuat gambar buku appoinment dalam insta dan katanya kawan dia pernah buat dan rasanya sakit sangat. Dia kata kalau tak buat pun takpe. So aku jawab, mungkin itu procedure di hospital barangkali. Dan kawan aku itu meminta aku supaya minta ubat tahan sakit yang power lepas settle FNAC.

Sampai sahaja di hospital, data-data mengenai sakit dan rawatan yang telah aku jalani tiada dalam sistem. Aku ketika itu terasa nak marah. Surat daripada Dr.Kamariah ketika aku berurusan di IIUM Centre telah pun mereput dalam satu tempat yang aku tak ingat apa doktor tu beritahu. Nak mencari, memerlukan satu waktu yang panjang. Dan aku pun rasa tak yakin nak buat FNAC sebab apabila nak buat benda tu, doktor kena refer reference sebelum ni. Dalam kepala otak aku, kalau doktor tu salah cucuk then salah lagi then cucuk lagi macam mana? Aku yang menanggung derita tau. 

Masuk sahaja ke ruangan FNAC, gaya aku seperti kucing hendak beranak. Gelisah teramat sangat. Sepatutnya aku duduk dulu dalam bilik tu tapi aku seperti taktahu nak kemana dulu. Nak duduk atau terus ke katil.

"Kau nak kemana tu?? Sini dululah sayang." kata doktor wanita yang sedang mengandung. Beliau kelihatan sangat garang tapi ada kelembutan dalam diri dia.

Dia menerangkan dulu bahawa apa itu FNAC. Jika sampel yang diambil itu tidak memuaskan atau tidak mencukupi, dia terpaksa buat berulang-kali. Tiada bius mahupun pain killer. Berkali-kali aku menelan air liur.

Dan aku dicucuk dua kali sebab ketulan tu ada dua. Ketika jarum itu telah pun sampai pada ketulan itu, doktor menggerak-gerakkan dan menekan-nekan jarum itu, sakitnya tuh aku tak dapat nak gambarkan. Aku tak meraung, tak menjerit. Aku memejam mata dan dalam hati hanya mampu menyebut Ya Hayyu Ya Qoyyum. Tangan aku kuat menggenggam selimut putih. Muka maksu yang kelihatan kelat dan dia menenangkan aku dan menyuruh aku istighfar. Selesai satu dan kemudian satu lagi. Akhirnya aku membuka mata, terasa pedih dan perit, tapi aku senyum melihat maksu. Hairan sebab tak bergenang air mata. Bukan nak kata aku kuat, tapi entah, aku sendiri tak mampu nak beritahu yang aku mampu jalani FNAC dengan baik. Tak seperti cerita yang aku baca. 

Kemudian, aku ke Bangi rumah maklang dan kami sama-sama menikmati mee tarik warisan asli. Chinese cuisine. Hebat betul. Segumpal doh ditarik-tarik dan akhirnya jadilah mee. 

Aku tak boleh nak angkat berat apatah lagi berlari-lari anak. Tapi selepas hampir seminggu, aku sudah kembali pulih. InsyaAllah 4 Februari aku akan ke Hospital semula untuk ambil result. Mungkin pada waktu itu aku tak perlu lagi rasa nervous, aku hanya ke sana dengan perasaan segak tidak kiralah apa keputusannya nanti.

Till then. Assalamualaikum.


No comments:

Post a Comment